5 tips til at fjerne skimmelsvamp

Af Boligjunkies - 13 Apr 2023

Skimmelsvamp kan give problemer i vores boliger. Det er især almindeligt med skimmel i fugtige rum med dårlig ventilation. Mange danskeres hobbyrum ligger i kælderen, så måske er det der, man først bemærker, at huset har begyndende skimmelsvampeskader.

Heldigvis er der flere gode måder at forebygge og fjerne samt behandle skimmelsvamp på derhjemme. Her er nogle gode råd;

Ventilation forebygger skimmelsvamp og fjerner fugt

Dårlig ventilation og fugt er to ting, som skimmelsvamp nyder. I de fleste tilfælde opstår skimmelsvamp, fordi ventilationen er utilstrækkelig. Når et rum ikke er tilstrækkeligt ventileret, øges luftfugtigheden og skaber et perfekt miljø for skimmelsvamp.

Det kan også ske, at der opstår skimmelsvamp, selvom der er god ventilation. Det kan være tilfældet, hvis der er været en vandskade eller dårligt isolerede vandrør. Utilstrækkelig isolering i vægge og lofter kan være en anden årsag.

Hvis der er fejl i isolering og ledninger, bør du først afhjælpe dette. Tjek også om ventilationen er god nok.

Hvis det stadig er svært at reducere luftfugtigheden, kan du købe eller leje en affugter for at sænke luftfugtigheden i rummet. Luften skal gerne have mellem 35 og 50 procent luftfugtighed.

Fjern synlig skimmelsvamp

Hvis synlig skimmelsvamp allerede er dukket op, kan du rense den med en blanding af blegemiddel og vand. Hvidvinseddike eller bikarbonat er et mere miljøvenligt alternativ. Der findes også skimmelfjerner at købe i butikker.

Påfør, skrub, skyl og tør. Brug sikkerhedsbriller og plastikhandsker! Luft samtidig for at slippe af med så mange skimmelsporer som muligt i luften.

Et tip; Skimmelsvamp starter ofte som små prikker. Du kan teste om det er skimmelsvamp ved at påføre lidt blegemiddel med en klud. Hvis pletterne falmer efter et par minutter, er det sandsynligvis skimmelsvamp. Hvis de er uændrede, er det sandsynligvis bare snavs.

Kontakt et saneringsfirma

Det er almindeligt, at skimmelsvamp vender tilbage. Vi vil gerne sige, at det mere er reglen end undtagelsen, at det dukker op igen i de rum, hvor du har fjernet skimmelsvamp tidligere. Hvis der kun kommer lidt skimmelsvamp, kan du selv fjerne det ved at vaske det af.

Oplever du tilbagevendende problemer, anbefaler vi, at du kontakter et professionelt skimmelsaneringsfirma eller vandskade saneringsfirma. Sådan en kan dels rense boligen for skimmelsvamp, dels give råd om, hvilke ændringer du skal lave for at forhindre, at der dannes ny skimmelsvamp.