Bliv klar til forafleveringen af jeres nye hus

Af Heymedia Partners - 08 Feb 2022

Det er en stor beslutningen at købe et hus. Der er mange ting, du skal forholde dig til. Er det vigtigste huset eller beliggenheden? Vil du købe det dyreste hus du har råd til, eller er det vigtigere for dig, at du har penge tilovers? Det er ikke simple spørgsmål, og det kan være en proces, der tager tid. For rigtig mange mennesker er nybyg den rigtige vej at gå, når jagten går ind på drømmehuset. Det gode ved nybyg er, at du mere eller mindre selv kan bestemme, hvordan dit hus skal se ud. Det er nyt og lækkert, og hvis der er noget galt med dit hus, er det sjældent, at det er dig, der står med ansvaret. Men for at sikre dig at det ikke er dig, som står med regningen, hvis der er noget galt, er det vigtigt, at du er grundig til den foraflevering, som typisk finder sted inden du overtager huset. 

Foraflevering

En stor del af typehusfirmaerne, arbejder således at der, et par uger inden den endelige overtagelse af det nye hus, vil blive lavet en foraflevering. De firmaer der ikke har dette tilbud, vil i stedet have et opfølgende tjek 14 dage efter, hvor fejl og mangler nedskrives med henblik på udbedring. Hvis det firma du har valgt tilbyder foraflevering, er det vigtigt, at du er forberedt og skarp, når forafleveringen finder sted. Hvis du ikke ved, hvad du skal kigge efter, kan det være svært at opdage de fejl og mangler, der muligvis er i huset. 

Tjekliste

Hos Haws.dk finder du en foraflevering tjekliste med over 50 punkter, så du lettere kan gennemgå huset uden at overse noget. Tjeklisten er vigtig, da det kan være svært at huske, hvilke ting du skal tjekke igennem for fejl og mangler, når du står i situationen. Nogle af de typiske ting, der er vigtige at tjekke, er ridser og skrammer. Du bør blandt andet tjekke døre, karme, vinduer, inventar, bordplade samt andre overflader. Det er steder, hvor der let kan være kommet en rids i byggeprocessen, og det er vigtigt, at en sådan fejl påpeges. Ligeledes bør du tjekke, om stikkontakterne og de hårde hvidevarer virker, om der er vand i vandhanerne og om der er malerfejl på vægge, lofter, gerigter eller fodlister. Dette er blot eksempler på, hvad du bør have for øje, når i gennemgår dit nye hus, og det er dermed anbefalingsværdigt, at benytte den fulde tjekliste.