Det skal du vide om opladning af din bil

Elektriciteten er ved at erstatte benzinen på vores privatbiler. Det betyder naturligvis, at der også er en omstillingsperiode, mens vi bevæger os mod den mere klimavenlige løsning. Men hvad skal man egentlig være klar over, sådan rent praktisk?

Når du lader ude

Når du er ude at køre, vil der naturligvis opstå situationer, hvor du får et presserende behov for at lade bilens batteri op. Her vil der være muligheder for at lade på kort tid på tankstationen og øvrige placeringer, hvor de hurtigere ladninger vil være mere effektive, end du kender det hjemme fra.

Tankstationer tilbyder som regel en hurtigladning eller en lynopladning. Men er det ikke det samme? Både og. Princippet er naturligvis, at du skal kunne lade hurtigt op og komme videre, men der er forskelle.

En hurtigladning er at finde i ’bybilledet’. Det vil sige, at det er lademuligheder, som du typisk finder omkring rastepladser, større parkeringsområder og shoppingcentre, samt på tankstationer. En hurtiglader har typisk type 2-, CHAdeMO- og CCS-stik.

En lynladning er den i øjeblikket hurtigste mulighed for en opladning. Du finder typisk en lynladerstation omkring motorvejen eller knudepunkter i trafikken. Her finder du typisk CCS-stikket, men også i mange tilfælde et CHAdeMO-stik.

Så i bund og grund giver begge begreber dig mulighed for at få ladet bilen hurtigt. Det er blot navngivningen, som kan gøre det mere forvirrende.

Er du indehaver af en Tesla, så bemærk i øvrigt, at Tesla har egne ladestationer specifikt til deres biler. De ladestationer findes i Teslas eget netværk.

Når du skal lade derhjemme

Som ejer af en elbil, vil du naturligvis gerne have mulighed for at lade derhjemme i ro og mag. Dette er en af de store fordele, som du kan opnå, hvis du har din egen hjemmelader til elbil.

Forskellen mellem en hjemmelader og det at lade via ”mormorstikket” er, at en ladestation er en professionel løsning kontra mormorstikket, som er lavet som en nødløsning.

En ladestation kan fås som abonnementsaftale eller blot købes uden et abonnement. Fordelen med et abonnement er dog, at man til tider kan få bedre priser på den strøm, man bruger til at lade. Det er dog ikke en nødvendighed at bestille et abnnement, hvis man foretrækker blot at have lademuligheden.

Når du får din egen ladestation, er det vigtigt, den bliver sat op på sit eget kredsløb, så den ikke belaster husstandens øvrige strømbrug. Den skal køre for sig selv, så der ikke sker fejl eller elektriciteten slår fra. Det er den langt mest stabile løsning, hvor du får mest mulig sikkerhed og undgår gener.