Elsker du også at have gang i brændeovnen

Af Boligjunkies - 19 Oct 2021

Mange af os kender den hyggelige følelser af at sidde i stuen med ild i pejsen. Det skaber god stemning og gør atmosfæren hyggelig. Undersøgelser viser, at der sker ændringer i hjernen, når først pejsen er gået i gang. Mange vælger dog at droppe pejsen, fordi de mener at det er billigere at varme huset op på anden vis. Imens dette måske er tilfældet for nogle, så er det ikke altid sandt. Det afhænger selvfølgelig af, om du er i stand til at finde billig brænde at købe.

Hvorfor er det så hyggeligt at have ild i pejsen?

Hvis du elsker at sidde i stuen, med ild i brændeovnen, så er du bestemt ikke den eneste. Måske får du lidt den samme følelse, som hvis du sidder rundt om et lejrbål? Dette er der måske en helt særlig årsag til. Nye undersøgelser viser nemlig, at den hyggelige stemning omkring ilden kan have en evolutionær forklaring.

Forklaringen ligger i fortiden

Før mennesket lærte at bruge ilden som et redskab, var vi altid i mørket. Når du er menneske i urskoven, er det ikke optimalt at sove på jorden i mørket. Det er svært at forestille sig i dag, men der var mange rovdyr, som var ude efter mennesker. Derfor var det et revolutionært øjeblik i menneskets historie, da vi tæmmede ilden. Dette gjorde, at vi kunne belyse vores tilholdssted om natten. Derfor peger disse nye undersøgelser på, at glæden for at kigge ind i ilden, kan korreleres med den sikkerhed, som den bragte os for tusindvis af år siden.

Forbind dig selv med vores forfædre

Derfor kan man på poetisk vis sige, at vi forbinder os selv med vores forfædre, når vi samles om ilden. Hvis du har en pejs, som ikke bliver brugt, kan det derfor kun anbefales, at du finder et sted, hvor du kan købe billig brænde.