Guide: Derfor skal du vælge en varmepumpe til hjemmet

Af Boligjunkies - 22 Jul 2021

Varmepumper finder du som jordvarme, luft-til-luft- og luft-til-vand-varmepumper. Varmepumper virker ved at opsamle den varmeenergi fra sollys, der er lagret i jorden (ved jordvarme) eller i vinden (ved luft-til-luft og luft-til-vand). Denne varmeenergi bliver så enten blæst ind i hjemmet eller brugt til varmtvandsbeholderen, radiatorer og gulvvarme. Hvorfor bør du så investere i en varmepumpe?

Varmepumper reducerer dit CO2-fodaftryk

Du bør købe en varmepumpe, hvis du vil spare penge i det lange løb eller være mindre afhængig af varme fra sort (fossil) energi. Hvad angår det første, tjener alle varmepumper sig selv ind igen over deres lange levetid, og hvad angår det sidste, kan varmepumpen gøre dit hjem mere miljøvenligt og øge dets værdi. Hvis du kerer dig om dit CO2-fodaftryk, er det oplagt at købe en ny varmepumpe.

Kan en varmepumpe erstatte andre varmekilder?

Måske spørger du dig selv, om varmepumper helt kan erstatte andre varmekilder, eller om de blot kan være et supplement til dem? Svaret er, at det varierer mellem pumpetyper og fra hjem til hjem.

Du skal ikke regne med, at luft-til-luft-varmepumper kan opvarme et helt hjem alene, og under alle omstændigheder gør de intet for at varme vand op. Luft-til-vand sætter derimod varmen i omløb på en mere hensigtsmæssig form og kan til tider godt erstatte andre varmeløsninger, så det skifter lidt.

Er der tilslutningspligt til fjernvarme?

Hvis du er interesseret i at se forskellige modeller inden for varmepumper og finde én til hjemmet i god energiklasse, kan du tjekke inde på https://scanheat.dk/, hvor du også kan finde luftsolfangere til at forsyne hjemmet med fugtfri luft. Husk før køb at tjekke, om der er tilslutningspligt til en anden varmeløsning. Typisk giver det ikke problemer for luft-til-luft- og luft-til-vand-, men for jordvarme.

Må du få en varmepumpe til dit hjem? Så er det oplagt at investere i én.