Hvad er Kranio Sakral Terapi?

Af Kevin - 14 Sep 2021

Kranio Sakral Terapi er en dybdegående terapiform, som samtidig er meget blid. Behandlingen er manuel, og man arbejder med kroppens ressourcer for at hjælpe den med at helbrede sig selv. Terapeuten vil begynde med at diagnosticere de bagvedliggende problemer, som en klient kommer ind med. Dem fokuserer terapeuten på i resten af behandlingsforløbet, fordi det kan hjælpe til med at helbrede det vedvarende problem, som klienten har. Første gang, behandlingsmetoden blev beskrevet, var omkring 1920, da William Sutherland, læge og ostepat fra USA, beviste, at menneskers kranieknogler også bevæger sig mellem hinanden, når man bliver voksen. I resten af århundredet arbejdede først Sutherland og senere sine elever på at lave nye behandlinger, som nu er blandt osteopatiske behandlingstyper. Gennem 1970’erne skabte en anden amerikansk osteopat og læge ved navn John Upledger den metode, som i dag kaldes Kranio Sakral Terapi.

Hvad går Kranio Sakral Terapi ud på?

Kranio Sakral Terapi er baseret på, at man er imødekommende overfor kroppen og hører efter den. Behandleren bruger sine hænder til at mærke kroppens rytmer. I mødet med rytmerne viser behandleren respekt, og kroppen giver slip på de spændinger, den har. Behandlingsformen kan have indflydelse på hele kroppens systemer, eftersom man kan arbejde med blandt andet knogler, hinder, hjernen, muskler og organer. Behandlinger starter i de fleste tilfælde med en samtale mellem behandleren og klienten om, hvorfor klienten har opsøgt behandling; hvad døjer han/hun med? Derefter tager det oftest cirka en time. I denne time bliver klienten, som ligger afslappet på ryggen, behandlet. Behandleren løsner lige så stille op for spændinger og blokeringer i kroppen ved hjælp af lette og rolige berøringer. Nogle gange er én behandling ikke nok, og i så fald kan man aftale flere behandlinger. Man regner dog med, at der er fremgang efter nogle behandlinger, afhængigt af problemet.

Hvad kan Kranio Sakral Terapi hjælpe på?

Kranio Sakral Terapi kan have positiv effekt på gener som hovedpine og migræne, hjernerystelser og piskesmæld, stress-symptomer, spændinger i muskler, nakke- og rygsmerter, angst, ubalancer i hormoner, søvnbesvær, bækkenløsning og choktilstand. Terapiformen kan desuden være effektiv i alle aldersgrupper. Det kan også bruges til arbejde med det hele mennesker ud fra en holistisk tilgang. Det holistiske menneske skal være i balance for at skabe fundamentet for et godt liv. Alle kender til travlhed i hverdagen og problemer med eksempelvis søvn, overskud og energi. Desuden har alle prøvet at have fysiske gener. Disse kan Kranio Sakral Terapi hjælpe på.