Hvad er min bolig værd?

Af Kevin - 27 Aug 2021

Ønsker du at finde ud af, hvad din bolig er værd? Leder du efter data, som kan hjælpe dig med dette? Så bør du tage et kig på ejendomsværdimodellen, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad er min bolig værd.

En ejendomsværdimodel beregner den estimerede ejendomsværdi på en bolig. Modellen består af mange datapunkter, hvilket er med til at sikre præcision i estimatet, selv hvis boligen ikke har været handlet i fri handel inden for de seneste år. Modellen sikrer dig et uafhængigt estimat, og benchmarkes mod internationale standarder.

Hvis dette lyder som noget for dig, så finder du her mere information om hvad er min bolig værd.

Hvad er min bolig værd? – sådan bruger du modellen

Modellen er opbygget af fire modelgrupper, der vægter en boligs karakteristika i kombination med prisudvikling, solgte sammenlignelige boliger i nabolaget og afslagsprocenter i nærområdet. Man bygger på store mængder data, som samles fra de fire grupper. Dette samles i den endelige model, som beregner boligens estimerede ejendomsværdi i en vægtet pris. Den første gruppe er baseret på lineær regression og estimerer en forventet handelspris. Den anden modelgruppe er baseret på smoothing- og forecasting-teknikker og estimerer en forventet handelspris baseret på tidligere handler eller på prisudvikling i det geografiske område. Den tredje modelgruppe finder ved hjælp af GIS-teknikker handler i nærområdet, hvor en sammenlignelig handelspris udvælges. Den sidste gruppe er baseret på ejendomme i udbud, der estimeres på baggrund af et forventet afslag i udbudsprisen.  Dette er altså den måde hvorpå du kan svare på, hvad er min bolig værd.

Dette kan du bruge modellen til

Den vægtede pris vægter boligens karakteristika i kombination med prisudviklingen, solgte sammenlignelige naboer og afslagsprocenter i nærområdet. På den måde finder du ud af, hvad er min bolig værd. Mange bruger modellen som primært opslag for at analysere på ejendomsværdi eller for at kunne segmentere ud fra det hos eksempelvis ejendomsmæglere, retail og forsikring. Man kan også bruge det som supplerende opslag eller ekstra validering af modeller og analyser af kreditværdighed i den finansielle sektor. Nogle vil også kunne bruge modellen til analyser af økonomiske trends i et område til eksempelvis retail-branchen eller som delelement i opbygning af business analytics-modeller.