Hvad gør lampen for dit hjem?

Når vi skal til at indrette vores nye hjem, kan vi bruge timevis på at stirre os blinde på fantastiske stole og borde. Vi danskere elsker at beundre et godt snedkerarbejde. Vi sætter os i stole, og lægger os i senge, for at se, hvordan kroppen falder til ro i møblet. 

Men en vigtig komfort, som mange glemmer, når de handler møbler, er belysningen. Lampen er den del af vores inventar, som vi bruger hele tiden – hvad enten vi ligger i sengen eller sidder i stolen. Det betyder, at vores øjne konstant skal indstille sig efter rummets belysning.

Vigtigheden af god belysning

Dårlig belysning kan være enormt irriterende for dine øjne. Hvis lyset er for skarpt, vænner man sig til at sidde og misse med øjnene, indtil det ikke længere virker som et problem. Er lyset derimod for svagt, skal dine øjne bruge flere kræfter på at fokusere på enten tekst eller konturer. Begge dele trætter øjnene unødvendigt, og det kan undgås med den rette belysning.

Der er flere ting, der kan give dårligt lys. Din elpærer er den første komponent, du kan kigge på. Passer den dine behov? Bagefter kommer den mere komplicerede del: Hvordan falder lyset. Danske møbeldesignere har gjort det til en kunst og videnskab at skabe lampeskærme, der sørger for at kaste lyset på en behagelig måde, som undgår at skinne lige ind i øjnene på dig.

Få hjælp udefra

Det kan være svært at vurderer, hvordan lyset fra en lampe falder i dit hjem, når du kigger på lamper i Ikeas store lagerhaller. Opsøg derfor forretninger, der udelukkende beskæftiger sig med belysning. Her får du vejledning i præcis det lys, der vil passe dig bedst. Et godt bud på en lampe, der giver et forrygende lys, er Dyberg Larsen Illumin pendlen, der fremstilles i god kvalitet og er af dansk design.