Hvorfor dukker alger op, og hvordan kan man forebygge dem?

Af Heymedia Partners - 27 Sep 2022

De fleste kender til grønne skjolder af alger, der sætter sig på taget, på fliserne eller i swimmingpoolen. Udover at de ikke ser flotte ud, så er de heller ikke sunde for hverken miljøet, mennesker eller den overflade, hvor de viser sig. Derfor er det vigtigt, at man behandler algerne, når de dukker op.

For at undgå alger i din havepavillon eller andre bygninger med tag, kan du forebygge dem ved at sikre dig god ventilation og luftcirkulation under taget. Dette kan du gøre ved at sætte en ventilator eller et vindue i taget. Du kan også plante nogle af de planter, der holder alger nede, såsom gule rododendroner eller perikon. Hvis heldet er ude, og du allerede har et algeudbrud kan du kontakte www.totalalgeservice.dk og få professionel hjælp til at komme af med dem.

Hvorfor får vi alger?

Alger dukker typisk op i perioder med meget sollys og varme, og det er især blågrønne alger, der trives under disse forhold. Når solen skinner på vandet, omdannes sollyset til energi, som igen bruges af algerne til at lave mad af de stoffer, der er opløst i vandet. Dette kaldes fotosyntese, og det er den proces, der gør, at vi har ilt i luften. Derudover udskiller algerne kuldioxid (CO2), som igen er med til at forurene vores grundvand. Hvis der ligger vand på eksempelvis fliser eller tage, kan algerne altså opstå her i varme perioder.

Fjernelse af alger fra fliser og klinker

Algebehandling af fliser og klinker er ikke noget, som man tænker over hver dag. Men det er faktisk ret vigtigt, at man sørger for at holde sine fliser og klinker rene for alger, da de ellers kan blive ødelagte. Algebehandling af fliser og klinker kan dog være en stor opgave, især hvis man har et stort areal, som skal behandles. Derfor er det en god idé at have nogle gode råd til, hvordan man bedst muligt kan fjerne alger fra fliser og klinker. 
 

Algebehandling – hvilke midler kan bruges?

Man kan fjerne algerne manuelt med en skurebørste, eller man kan bruge kemikalier til at dræbe algerne. Hvis man fjerner algerne manuelt, skal man huske at bære beskyttelsesudstyr, da algerne kan give allergiske reaktioner. Hvis man bruger kemikalier til at dræbe algerne, skal man være opmærksom på, hvilket kemikalie der skal bruges til den pågældende type alge. Der findes forskellige typer af algebehandlingsmidler på markedet såsom klor, blegemiddel, glyphosat og diquat.

Det er altså ikke kun i Danmark, at man har problemer med alger. Alle steder hvor der er vand og lys, kan der dukke alger op. De fleste af os har set dem på fliserne, tagene eller i svømmebassiner.