Pæne portvinsglas

Af Kevin - 18 Oct 2021

Når man skal servere portvin, er det vigtigt, at man har de rette portvinsglas. Portvin er en drik, som er eksklusiv og kompleks. For at kunne understøtte de dufte, som vinen har, og for at kunne nyde oplevelsen mest muligt skal man bruge de rigtige glas. I denne artikel vil du kunne lære mere om portvin og portvinsglas. Portvin er en helt særlig slags vin, som laves af portugisiske druer særligt i landets Duoro-region. Portvin er kendetegnet af den høje alkoholprocent og den høje koncentration af restsukker, som er højere end i eksempelvis klassisk, almindelig vin. Man kan dokumentere portvins oprindelse tilbage til år 1095. Dengang introducerede Greve Henry af Bourgogne den franske Pinot Noir vin for portugiserne. Denne menes at være forgængeren til den portvin, der laves i dag. Produktionen af portvin fungerer langt hen ad vejen på samme måde som produktionen af almindelig vin. En vigtig forskel er, at gæringsprocessen stoppes, når alkoholkoncentrationen når et vist punkt, hvorfor vinen bevarer en masse sukker, hvilket gør den sød. Til sidst lagres vinen på fade i 2-3 år, afhængigt af hvilken type portvin, der er tale om. Det tager altså tid, før portvinen er klar til at blive drukket, og der ligger en lang proces bag. Den bør nydes i de rette portvinsglas, så man får den bedst mulige smag ud af den.

Gode portvinsglas

Portvinsglas er ofte en del mindre end andre vinglas. Dette er der flere gode grunde til. Én af dem er, at man skænker mindre portvin i sit glas, end man ville, hvis man eksempelvis drak rødvin eller hvidvin. Derudover er portvin super sødt, og det mindre glas gør de lækre dufte og smage mere intense. Man får altså en bedre oplevelse med sin portvin, når man drikker den fra rigtige portvinsglas, som er lavet specifikt til denne slags vin.

Dessertvinglas eller portvinsglas

Ofte bruges betegnelsen dessertvinglas om portvinsglas. Det er egentlig meget naturligt, eftersom der ikke som sådan er særlig stor forskel på de to typer glas. Dessertvinglas forbindes dog af mange med stilkede glas. Disse er tulipanformede, hvilket man kender fra klassiske vin- og champagneglas. Mange synes også, at denne form er super god, når det gælder portvin. Til andre dessertvine, som eksempelvis sherry, bruger man typisk mere åbne, retvæggede glas. Hvis man kun en gang imellem drikker dessertvine, vil man sandsynligvis ikke bemærke en meget stor forskel i forhold til, hvilken slags glas man drikker fra. Det kan dog anbefales at drikke fra de rigtige portvinsglas, hvis man gerne vil have den bedst mulige oplevelse, og glassene behøver ikke koste en formue.