Processen når man bygger sit eget hus – En selvbygger guide

Af Heymedia Partners - 26 Jan 2022

Det bliver mere og mere populært for kommende husejere selv at designe deres drømmehus, men der er meget at tage med i overvejelserne og man kan hurtigt komme i knibe, hvis man ikke får tænkt det hele godt igennem. 

Et godt råd, hvis man ikke har erfaring med at bygge huse selv, er at alliere sig med en professionel. Der er ingen skam i, at søge hjælp og rådgivning når man skal bygge sit hus, og det er som regel ikke noget man kommer udenom uanset hvad. 

Herunder får du en guide til de fire muligheder der er, når man vil i gang med at bygge selv, eller i hvert fald være en del af processen. De forskellige muligheder kræver forskellige niveauer af erfaring af dig. 

Herunder er de fire metoder indenfor byg selv.

Design selv, byg selv

Man kan vælge at designe sit hus selv, og selv stå for at bygge det. Her vil det være tilrådeligt, at man tager et arkitektfirma med på rådgivning, så man er sikker på at få alle beregningerne korrekte. 

Man skal dog have et virkelig højt niveau af skills hvis man vil bygge hele huset selv, da der som oftest både bliver brug for blandt andet en murer, en tømrer, en glarmester, en VVS’er og mange andre. Har man en dygtig ven indenfor hvert felt der kan afsætte tid, så er det bare med at udnytte det og komme i gang. 

Design selv, få det bygget af et byggefirma

Anden metode er, at designe huset selv, men få det bygget af et professionelt firma, en såkaldt totalentreprise, der kan stå for organiseringen af alle de forskellige elementer i husbygningen. 

Det er en af de mest brugte metoder nutildags. 

Er man interesseret i at bygge et mindre hus, såsom et sommerhus ellers fritidshus kan man læse om hvad man skal være opmærksom på ved denne type huse hos Skovs Fritidshuse

Følg et købt design og byg selv

Du kan også vælge et færdigt design hos et firma, der udvikler planløsninger. De fleste af dem vil dog helst selv stå for at bygge dem, men det er muligt at finde færdige designs man selv kan bygge. 

Find et færdigt design og få det bygget professionelt

Den sidste løsning hægter sig på den forrige, idet de fleste af de firmaer der udvikler og tegner planløsninger også som oftest vil være dem der kommer og opfører huset. Man har mulighed for at tweake på nogle af løsningens dele men hoved designet vælger man fra deres katalog. 

Det var de løsninger der er, så nu har du et overblik over hvad du kan vælge når du vil bygge hus selv.