Sådan sikrer du dig et godt indeklima

Af Kevin - 09 Mar 2021

Det er faktisk meget vigtigt at man har et godt indeklima i sin bolig, da man er meget af tiden i sit hjem. De færreste af os tænker over vores indeklima, hvis man ikke føler at det generer. Men der er faktisk nogle normal symptomer, som kan skyldes dårlig indeklima. Fx. Kan man godt lide af hovedpine, svimmelhed, træthed, irriternede, røde tørre øjne. Og hvis man i forvejen har dårlige lunger, eller astma, så kan det forværres i dårlig indeklima. En stor synder i de danske hjem er tobaksrøg, hvis man ryger indenfor eller os fra brændeovn. Heldigvis er der nogle ting man kan gøre for at sikre sig et godt indeklima. 

Hav tjek for CO2 niveauet
Både dyr og mennesker indeånder ilt og udover CO2. Er i mange i husstanden i en mindre bolig, kan man godt regne med at CO2 niveauet er alt for højt. Det man kan gøre for at sænke niveauet er, at man dagligt lufter ud i hele boligen, og gerne med lidt ventilation. En varmepumpe som kan ventilere i rummet for CO2, kan være en god investering. Det kan man gøre ved at åbne et vindue i hver ende af boligen, så man rigtig får luftet ud. Sæt en alarm, hvis det er noget du ofte glemmer. Man kan også købe en elektronisk CO2 måler, som alarmerer, når niveauet er for højt. 

Køkkenet er en stor synder
Størstedelen af vores luftforurening kommer fra køkkenet. Der er der vi laver mad, varmer brødrister og ovn, og det giver nogle dampe, som helst ikke skal formere sig til resten af huset. Det kan man gøre ved at lufte ud imens man laver mad, eller bruge sin emhætte, som trækker luften ud gennem taget. Desuden skal man også huske at lufte ud efter at man har været i et varmt bad, så emmen fra det varme vand ikke kommer ud fra badeværelser. 

Hold huset rent
Det er noget de færreste af os nyder, men om ikke andet, så er det vigtigt for selve indeklimaet i huset at man får bugt med nullermændene i hjørnerne. Derfor skal der støvsuges ofte og fjernet støv på kommoder og skabe. Og en sidste ting, så sørg for at dine skraldespande tømmes hyppigt. Så snart de er bare lidt fulde, så tøm dem og udenfor med dig i affaldskakten eller skraldespanden udenfor. Her gælder det mad-posen. Dårlig og gammelt mad, ligge nemlig og afgiver forurenende stoffer i luften, og den forurening er svær at komme til livs. Derfor er det vigtigt, at man tømmer sin mad-skraldespand ofte.