Sådan kan en låsesmed og elektriker opgradere sikkerheden i dit hjem

Af Boligjunkies - 28 Jul 2022

Uanset om du ønsker at sætte dit hjem til salg, eller du ønsker at tage fat i et nyt boligforbedringsprojekt, skal du ikke overse sikkerheden derhjemme. Kortsluttede elinstallationer er farligt og indbrud er mildt sagt en ubehagelig oplevelse og kan også være en farlig oplevelse, hvis den forkerte person kommer indenfor i dit hjem.

Når dit hjems el-system og dine låse er ”up to date”, kan du bedre beskytte din familie og andre mod elektrisk stød, brand og indbrud. Overvej at følge vores tips for at bringe dit hjem til mere moderne og sikrere standarder.

1: Tjek dine elinstallationer

Tjek dine elinstallationer en gang imellem, gerne hver 5 år, så er du godt dækket ind. Værelserne i dit hjem kommer alle med forskellige regler vedrørende fast elinstallation, som skal følges. For eksempel skal der være et minimum antal stikkontakter i køkkenet.

Kontakt en erfaren elektriker og få hjælp, hvis du er i tvivl.

2: Udskift gamle stofledninger

Hvis det viser sig at din boligs elinstallationer består af gamle stofledninger, bør du overveje at udskifte dem til nye. Gamle eller forældede ledninger kan føre til udløste afbrydere og andre ubelejlige el relaterede problemer. Nyere ledninger mixet med gamle kan også ofte overbelaste forældede ledninger, hvilket potentielt kan skabe sikkerhedsrisici for din familie.

3: Montere et HPFI-relæ (fejlstrømsafbrydere)

Et HPFI-relæ eller en fejlstrømsafbryder er en elektrisk sikkerhedsanordning designet til at beskytte dit el-anlæg mod skader forårsaget af fejlstrøm eller kortslutning. Dens grundlæggende funktion er at afbryde strømmen for at beskytte udstyr og forhindre brandrisiko. I modsætning til en sikring, der fungerer én enkelt gang og derefter skal udskiftes, kan en afbryder nulstilles (enten manuelt eller automatisk) for at genoptage normal strømdrift.

Derfor anbefaler vi at få en montering af HPFI relæ, hvis du mangler en fejlstrømsafbrydere i din el-tavle.

4: Opgradere dine låse og se over sikkerheden mht. til indbrud

Hvis du aldrig har oplevet et indbrud, så tillykke. Indbrud er en meget ubehagelig oplevelse og der er meget du kan gøre for at undgå indbrud. F.eks. kontakte en låsesmed og en elektriker som kan installere nye dirkefrie og kopisikre låse eller montere et godt alarmsystem.