Undgå faldgruber ved køb og brug af maling

Af Boligjunkies - 18 Jul 2022

Ofte er det svært at vælge den rette maling til det projekt, du står over for. Og her taler vi ikke bare om farven, for forskellige rum fordrer forskellige typer maling. Vil du fx male badeværelset, så skal du bruge vådrumsmaling til gulvet, de første 10 cm af væggene hele vejen rundt og til væggen inde i brusenichen samt under og omkring håndvask og badekar. Hvad skal du så vide ved valg af maling?

Hvilken type maling skal du bruge hvor?

Hvor at du ved vådrum, fx badeværelser, visse steder skal vælge en maling, der kan tåle stænk, så vil du ved andre rum i hjemmet opleve, at det er andre egenskaber ved maling, der efterspørges. Vil du blive klogere på, hvordan du griber maling af vægge an for de forskellige rum, hjemmet har, kan du fx læse på siden her. Men vi kan også tage endnu et eksempel: Hvordan maler du dine værelser?

Vælg maling med mat glans til stue og soveværelse

Her gælder det om at tænke på malingens glansgrad. Er der mat glans, bliver solens skarpe stråler ikke reflekteret i samme omfang, som hvis du vælger en højere glans. Dette gør, at maling med mat glans er velegnet til stuer og soveværelser, hvor du ikke har nogen interesse i, at solen får nemt ved at blænde dig. Her som generelt gælder det om at vælge maling, der er nemt at vaske ved rengøring.

Malede vægge skal være nemme at rengøre

Det er ikke fordi, du skal tørre vægge over hver uge eller måned. Men især når du har børn rendende omkring, kan du regne med, væggene bliver smurt til i fedt, snask og bussemænd fra beskidte fingre. Her er det godt at vide dig sikker på, du kan køre væggene over med et universelt rengøringsmiddel, uden malingen tager skade af det. Malings fulde effekt får du dog kun, når maling er korrekt udført.

Vid, hvordan du griber maling af et rum an

Er du på jagt efter maling, giver det ikke kun mening at spørge forhandlere om, hvordan du vælger den rette. For du bør også spørge om, hvordan du påfører den rigtigt. Ved fx maling af fliser skal du først rengøre fliserne med et alkalisk rengøringsmiddel og derefter med en stærk syre, fx kalkfjerner, så du får ram på organisk materiale og kalk. Herefter skal fliser grundmales og først derefter males.