Værd at vide om terrassevarmere, før du køber

Af Boligjunkies - 28 Mar 2021

Det er almindeligt i mange danske hjem, at de kolde for- og efterårsaftener forlænges ved hjælp af en terrassevarmer. Det gør det muligt at sidde længere udenfor, uden at man fryser.

Du kan få en terrassevarmer i mange design varianter og også med forskellig varmekilder. Der er en hel del forskellige typer, hvor nogle varmer op med gas og nogle med el. Nedenfor er beskrevet nogle af forskellene på blandt andet effektivitet, energi og driftsøkonomi.

Gas i forhold til el

Gasvarmeren er ikke så elegant, men lidt mere grov i designet. Den er stor, den forurener mere og er ikke rigtig god til at fordele varmen. Til gengæld opnås der høj effekt, og derfor er der også ekstra sikkerhedsforanstaltninger knyttet til denne type. De må aldrig bruges indendørs.

Elvarmeren er mere energivenlig, og varmefordelingen fungerer bedre. De er mere elegante og nemme at flytte rundt. Til gengæld skal der være adgang til strøm. Der er en række forskellige typer: Infrarød-, Tungstens-, Reflektor-, Halogen-, Kulfiber- og No glare terrassevarmere. De koster alle 3-4 kr. pr. time i opvarmning, men Infrarød har den bedste energiudnyttelse efterfulgt af Halogen og Tungsten. Halogen har effekt efter 5 sekunder, hvor Tungsten skal bruge 3-5 minutter. Gasvarmeren koster 12 kr. i timen og nogle gange mere.

Den infrarøde terrassevarmer

De infrarøde stråler er varmestråler, der kun varmer, det de rammer. Luften varmes ikke op. Den er meget effektiv, og man opnår fuld effekt på 1 sekund. Denne type forurener ikke, og den fastholder effektiviteten over sin levetid, som kan være op til 7000 brændetimer.

Der bruges ingen energi på at opvarme luften, og der går derfor heller ikke meget tabt. Stråler virker på en måde, som den varme du føler, når du træder ind i solens stråler om sommeren. En umiddelbar varme. I forhold til solen er der ingen skadelig ultraviolet stråling.