Varmepumper til hjemmet – her er dine muligheder

Af Boligjunkies - 13 Jul 2021

En varmepumpe kan være mange forskellige ting, men de fordele, du høster ved at få én til dit hjem, er omtrent de samme. For enten får du en billig varmeløsning eller et system, der genanvender den varme, du bruger i dit hjem. Det første gælder ved luft-til-luft- og luft-til-vand-varmepumper samt jordvarme, mens det andet gælder ved boligventilationsvarmepumper, der giver et godt indeklima.

Her kan du blive klogere på de forskellige varmepumper til dit hjem.

Hvad er særligt ved en boligventilationsvarmepumpe?

Boligventilationsvarmepumpe er et langt navn for noget meget simpelt, nemlig en teknologi der gør det muligt at bruge hjemmets varme mere effektivt. Disse varmepumper henter i modsætning til fx luft-til-luft- og luft-til-vand-varmepumper ikke varmen udendørs, men genbruger varme i luften inde i hjemmet. Varmen giver de til luft og vand, så med dem går mindre varme tabt, og du sparer penge.

Hold damp ude og skimmelsvamp stangen med varmepumper

Vælger du en af disse varmepumper, får du i øvrigt et bedre indeklima, hvilket især gør dem aktuelle for boliger, der er så velisolerede, at damp ikke kan trænge ud af huset uden hjælp fra ventilation. Hvis du tillader, at damp bliver lukket inde, får du både et lummert indeklima og øger risikoen for, at der kommer skimmelsvamp. Så en boligventilationspumpe er også en investering i din sundhed.

Husk også de pumper, der udvinder varme udefra

Nu skal luft-til-luft-, luft-til-vand-pumper og jordvarme ej forglemmes. For de skaber nemlig varme, hvor boligventilationspumper bare får varme i hjemmet til at række længere. Hvis du ønsker at spare på varmeregnskabet og være mindre afhængig af sort energi, burde du investere i én af disse. Men tjek dog først, om du har tilslutningspligt til en anden varmekilde, som du skal søge dispensation fra.

Når først du har fået en varmepumpe, vil du hurtigt kunne mærke besparelserne.